Cansel Malatyalı bilmecesi
Fotoğraf:Mert S. KaplanLisans:CC BY-NC-SA 4.0

Cansel Malatyalı bilmecesi

Yaklaşık beş aydır oturma eylemi yapan Cansel Malatyalı, çalışma koşullarının zorluğunu anlattığı işine dönmek istiyor.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Tüm yasal hakları ödenerek İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) hizmetli kadrosundaki görevine son verilen Cansel Malatyalı, işe tekrar alınmak için 20 Şubat’ta başladığı İMO önündeki oturma eylemine devam ediyor. Yaklaşık altı aydır işsiz olan ve ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu dile getirdiği halde kendisine yapılan iş tekliflerini geri çeviren Malatyalı’nın eylemi daha çok siyasi amaçlı gibi görünüyor.

Çalıştığı süre boyunca işyeri yönetimi tarafından psikolojik şiddete ve hakarete maruz kaldığını iddia eden Malatyalı, çalışma koşullarını şu ifadelerle anlattı: “Yönetim katındaki tuvaleti personelin kullanması yasaklandı. Çok dar bir alanda çalışıyordum, yangın çıkışını mutfak yapmışlardı. Benim çalışma alanımdan dışarı çıkmam yasaklandı ve personel sigarasını burada içmeye başladı. Ayrıca yemek parası hakkımız da elimizden alındı.” Hafta sonları da dâhil olmak üzere günlük 13 saat oturma eylemi yapan Malatyalı, 17 Nisan’da da çadır kurarak tüm gün oturma eylemine geçtiğini söyledi. Ayrıca Malatyalı, çadır kurduktan sonra üç kez gözaltına alındığını ve kendisini destekleyen Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’nın (TEZ-KOOP-İŞ) eylemden desteğini çektiğini belirtti.

Çadırı kurdukları gün yaklaşık 100 kişinin desteğe geldiğini söyleyen Malatyalı, şu iddialarda bulundu: “Çadır kurmamızı hazmedemeyen İMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Züber Akgöl, aracını bizim üzerimize sürdü. Bizi kasıtlı olarak ezmeye çalıştı, arbede çıkardı ve içerideki personel buraya indi. Çoğu personel patronundan yana tavır aldı ve çadır sopalarıyla üzerimize yürüdüler.”

“İşimi alana kadar bu direnişe devam edeceğim” diyen Malatyalı, “Direnişimde Halk Cephesi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Proletarya gibi örgütlerden kurumsal destek görüyorum, ailem ve akrabalarım da bireysel destek veriyorlar” şeklinde konuştu. Oturma eylemine başladıktan sonra 1 Mayıs kutlamaları ve 23 Mayıs Genel Grevi gibi kitlelerin yoğun olduğu mekânlarda sesini duyurmaya çalışan Malatyalı, amacını direnişini görünür kılmak ve kamuoyu oluşturarak İMO’ya ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) baskı uygulamak şeklinde özetledi.

İMO ise konuyla ilgili olarak internet sitesinde yönetim kurulu imzasını taşıyan bir açıklama yayınlandı. Açıklamada “Odamızda hizmetli kadrosunda çalışmakta olan Cansel Malatyalı’nın iş akdi, yaklaşık bir yıldır genel ofis temizliğine dikkat etmemesi ve tanımlı hizmetlerini düzenli olarak yapmaması nedeniyle feshedilmiş, kendisi de ‘tüm haklarını aldığı yönlü’ imzalı beyanıyla bu tebliği kabul etmiştir” ifadelerine yer veriliyor.

İMO’nun kamuoyu açıklamasındaki bir başka çarpıcı ifade ise şu şekilde: “Her fırsatta ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu ve oturma eyleminin işe iadesini sağlamak için olduğunu dillendiren Cansel Malatyalı’nın başka kurumlardan gelen iş tekliflerini geri çevirdiği bilinmektedir. Üyesi olduğu sendika tarafından da bilinmekte olan bu gelişme, yaşanmakta olan sürecin neye hizmet ettiğini göstermesi bakımından önemli bir ayrıntıdır.”

Eyleme müdahalede bulunulduğu iddialarının yalanlandığı İMO’nun bir diğer açıklamasında ise oda binasına yapılan saldırı ile ilgili detaylar yer alıyor. 1 Ağustos 2012 tarihli açıklamada, “Bugün saat 07.00 civarında Cansel Malatyalı ve beraberindeki bir grup tarafından danışma görevlisi personelimiz darp edilerek binamıza zorla girilmiş, merdiven ve asansör kullanımı engellenmiş, Oda Yönetim Kurulunun çalışmalarını yürüttüğü kata kapıları kırılarak girilmiş ve içerideki eşyalar kullanılamaz hale getirilmiştir” deniliyor. Ayrıca açıklamada saldırıyı ‘alçakça’ olarak nitelendiren İMO’nun, hizmet binalarında maddi zarara yol açan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağı bilgisine de yer veriliyor.