Mail adresinizi botlardan ve spamlerden koruyun

Mail adresinizi botlardan ve spamlerden koruyun

Bir mail adresiniz varsa onu temiz tutmak zordur. Genellikle bir süre sonra spam mailler size gönderilen maillerden daha fazla olmaya başlar, hatta bir süre sonra spamler arasında boğulur size gelen gerçek mailleri bile atlayabilirsiniz.

Kategori:Teknoloji

Yayımlanma:


Bir mail adresiniz varsa onu temiz tutmak zordur. Genellikle bir süre sonra spam mailler size gönderilen maillerden daha fazla olmaya başlar, hatta bir süre sonra spamler arasında boğulur size gelen gerçek mailleri bile atlayabilirsiniz.

İşte bu konuda kişisel deneyimlerim sonucu edindiğim yöntemlerden bahsedeceğim. Bunlardan bir kaçını herhangi birinden duymuş ya da hali hazırda uyguluyor olabilirsiniz. Ancak bir web siteniz varsa tamamen kendi düşüncem olan son yöntemi denemenizi tavsiye ederim.

1. Yöntem: Çift mail adresi kullanma

En çok kullanılan yöntemdir. İki adet mail adresini alırsınız ve birini gerçek kişilerle yazışmak için kullanırsınız diğeri ise çöp mail adresi olur. Herhangi bir siteye üye olurken bu mail adresinizi kullanırsınız. Örneğin bağlı ulunduğunuz kurumun mail adresini ([email protected] gibi) tamamen yazışmalara ayırır, sadece güvendiğiniz kişilere verirsiniz. Diğer adresinizi de ([email protected] gibi) forumlara, sosyal medya sitelerine, bloglara, ücretsiz servislere üye olurken kullanırsınız. Bunun önemi şudur, birçok web sitesi üyelerinin mail adreslerini spam denilen reklam maillerini gönderen kişilere satarlar. Bu konuda ‘büyük site, güvenirim’ mantığı yanlıştır. Çünkü spam göndericiler genellikle daha fazla üyesi olan sitelerin yöneticileri ile anlaşmayı tercih ederler. Bazen de bu sitelerin veri tabanlarına sızan hackerlar bu bilgileri depolayabilir. Unutmayın ki ÖSYM dahi üniversite sınavına giren öğrencilerin bilgilerini özel üniversiteler ve özel yurtlarla paylaşmaktadır. (her ne kadar ‘paylaşmak’ kelimesi çok hafif kalsa da) Tüm bunlar olmasa bile pek çok site “uzun zamandır aramızda göremedik”, “yeni kampanyamız”, “arkadaşın şunu yaptı” gibi maillerle sizi rahatsız edebilir.

2. Yöntem: Balon mail kullanma

Şöyle ki, bir siteye sadece üye olabilmeniz için bir mail adresine ihtiyacınız varsa ve daha sonra hiç kullanmayacaksanız bir balon mail adresi kullanabilirsiniz. Peki ne demek balon mail derseniz, adıyla ilgili olarak belirli bir süre sonra sönen ya da kendini imha eden mail adresleridir. Bu mail adreslerini almak için üye olmaya, form doldurmaya ihtiyaç yoktur. Bir balon mail sitesine girdiğinizde size bir mail adresi sağlanır bu adres ile üyeliğinizi gerçekleştirir, gelen mailden doğrulama yaparak hesabınızı aktif edersiniz. Belirli bir süre sonra bu mail adresi silinir. Böylece kendi mail adresinizi spam ya da gereksiz maillerden korumuş olursunuz. Yalnız bir dezavantajı var, bu mail adresini tekrar almanız söz konusu değildir. Her defasında benzersiz bir adres verildiği için şifre kurtarma gibi işlemleri yapamazsınız.

Bu işlem için Fake Name Generator‘ı kullanabilirsiniz.

3. Yöntem: Savaş açma

Elinizden geldiğince mail adresinizi korumaya çalışmanıza rağmen spam mailler gelmeye başladıysa pes etmeyin. Kullandığınız mail servisinin hizmetlerinden yararlanarak gelen maili spam, gereksiz gibi işaretlemelerde bulunun. Mailin sonunda ‘listeden ayrıl’ gibi bir seçenek varsa mail adresinizi spam listesinden çıkarın. Bu ne işe yarayacak derseniz, mail servis sağlayıcınız –özellikle Gmail, Hotmail gibi gelişmiş bir sağlayıcı ise– bu adresten gelen mailleri artık size ulaşmadan spam bölümünde depolayacak ve bir süre sonra silecektir. Aynı zamanda sadece sizin için değil, gelen bildirimlere göre başka kullanıcılar için de bu mailin spam olduğu anlaşılarak başkalarını rahatsız etmesi de engellenecektir. Son olarak da göndereni engelleyebilirsiniz.

4. Yöntem: Web sitelerinde mail adresini tam yazmama

Geldik bu yazıyı yazmama asıl neden olan kendi yöntemime. Ne demek şimdi, web sitelerinde mail adresini tam yazmama? Daha güzel bir tanım bulamadım o yüzden hemen nedeninden başlayarak konuyu açıyorum.

Spam göndericilerin bir yöntemi de web siteleri üzerinden mail adresi toplamaktır. Bunun için bot adı verilen yazılımlar üretirler. Mesela bu yazılıma şöyle bir görev verirler, @ karakterlerini bul ve bu karakterden sonra gelen kelime . karakteri ile bitiyor ve com, net, org gibi kelime de sonunda ekleniyorsa bu bir mail adresidir, @ karakterinden önceki kelimeyle birlikte bu adresi al ve depola. Dilimize uyarlayınca biraz garip oldu yazılım dilleri ile oluşturulan mantık bu. Ben denklemimi @ karakteri üzerine kurdum çünkü bir mail adresinin olmazsa olmazı odur.

Şimdi, peki web sitenizin iletişim sayfasına mail adresinizi yazmak istiyorsunuz ancak bu şekilde botlara yakalanıp spam mailler ile boğuşmak istemiyorsanız botların kör noktalarını kullanmanız gerekiyor. Birçok yazılım sadece web sitelerindeki metinlere odaklanır, zaten çok az gelişmiş yazılım bir görseldeki yazıyı okuyabilir. (İnternet sitelerinde kullanılan CAPTCHA örneğini hatırlayın)

Bizim yapmamız gereken mail adresimizin tamamını yazı ile yazmamak. Özellikle ben @ karakterini görsel olarak kullanıyorum. Yine örnekle gidersek [email protected] adresli mail adresimizde @ karakterini görsel olarak araya eklersek botlar bu metni şöyle görecektir: kullaniciadi mailservisi.com böylece mail adresini anlayamayan botlardan kurtulmuş olacaksınız. Peki ama ziyaretçiler mail adresimi kopyala yapıştır yapacaksa? Bunu için de güzel bir yöntemim var, görsel olarak eklediğiniz @ karakterinin HTML kodlarına alt="@" tag’ini eklemek. Alt tag’i, bir görselin içeriğini alternatif olarak yazıyla anlatmaktır. Siz bu görselin içeriğinin @ olduğunu böylece gösteriyorsunuz. Ziyaretçi zaten @ karakterinin görsel mi metin mi olduğunu ilk bakışta anlayamaz, metni seçip kopyaladığında ise görsel, @ karakteri olarak kopyalanır böylece mail adresiniz eksiksiz olarak ziyaretçinizin mail göndermesine hazır hale gelir.

Nasıl yaparım derseniz, önce mail adresinizi yazın ve ekran görüntüsü ile @ karakterini kesip alın. Daha sonra HTML olarak mail adresinizin arasına yerleştirin. Eğer hizalama konusunda sorun olursa CSS ile ayarlayabilirsiniz.