Talih kuşunun kazanç umudu
"Bilet Adam" olarak bilinen Ali Yedekçioğlu, 30 yıldır aynı yerde, Ankara'daki GMK bulvarı üzerinde piyango bileti satıyor.
Fotoğraf:Mert S. KaplanLisans:CC BY-NC-SA 4.0

Talih kuşunun kazanç umudu

30 yıldır milli piyango bileti satarak hayatını kazanan Ali Yedekçioğlu’nun kazanç umudunu, umudunu talih kuşuna bağlayanlar oluşturuyor. Piyango biletlerinden oluşturduğu kıyafeti ile yılbaşı bileti satan Milli Piyango Bayisi Yedekçioğlu’nu kimisi talih kuşuna benzetiyor, kimisi de onu “Bilet Adam” olarak biliyor.

Kategori:Röportaj

Yayımlanma:


TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları araştırması verilerine göre Türkiye’de 11 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’de insanlar hayatlarının düzelmesi umudu ile şans oyunlarına yöneliyor. Özellikle yılbaşında milli piyango bileti almak bir gelenek haline gelmiş durumda.

Bu yılın ikramiyesi olan 61 milyon TL, bin 404 TL olan asgari ücretin 43 bin 400 katından daha fazla. Ancak bu ikramiyenin satın aldığınız bilete çıkma ihtimali 10 milyonda bir gibi çok düşük bir orana sahip. Büyük ikramiyenin çıkma olasılığının bu kadar düşük olmasına rağmen insanların elindeki son para ile çekiliş bileti alması ise vatandaşların ekonomik durumunun kötü olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Ekonomik güçlükleri geride bırakarak yeni yıla milyoner olarak girmek isteyenlerin Milli Piyango umudu ise bilet satıcılarının kazanç umuduna dönüşüyor. Ali Yedekçioğlu da umudunu talih kuşuna bağlayanlar sayesinde hayatını kazanan Ankara’daki milli piyango bayilerinden biri. 30 yıldır piyango bileti satan Yedekçioğlu, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK) üzerinde tatil yapmadan, yaz-kış demeden günde 14-15 saat çalışarak evini geçindirme derdinde. Bir oğlunu piyangodan kazandığı paralar ile okutmuş. Ancak piyangonun şansından değil, bilet satmak için verdiği emek mücadelesinden gelen para ile okutmuş oğlunu. Şimdi üniversitede eğitim gören oğlu da yılbaşı yoğunluğu nedeniyle babasına yardım etmek için tezgahın arkasına geçmiş.

Yedekçioğlu, 30 yıldır aynı yerde bilet sattığını anlatıyor. Önceleri GMK Bulvarı üzerinde, Menekşe Sokak’ın köşesinde satıyormuş biletlerini. Daha sonra oraya büfe kurulunca tezgahını 10 metre kadar kenara taşımış. Köşedeki incir ağacını gösteriyor, “Bu ağacın fidan halini hatırlıyorum” diyor. Şimdilerde ise sonbahar aylarında bilet satarken köşedeki incir ağacının verdiği meyveleri yediklerini anlatıyor.

Bilet satışına başladığı yıllarda kışın bile sadece ceketi ile bilet sattığı için çok üşüdüğünü, eve geç saatlerde gidip sobanın başında saatlerce ısınmaya çalıştığını dile getiriyor. Oğlunun üniversitede okuyor olmasının verdiği gurur gözlerinden okunuyor ancak içi biraz buruk, “Çok uzun saatler çalıştığım için çocuğum ile vakit geçiremedim hiç” diyor. Küçükken babasını bilet satarken ziyaret ettiği zamanlarda, başkentin o kalabalık kaldırımları üzerinde ancak oyun oynayabilmişler.

Zamanında zabıtalar ile de çok sorun yaşamış. Piyango yasal, piyango bileti satmak yasal ancak bilet satıcıları için özel bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle Yedekçioğlu, diğer bayiler gibi işportacı olarak kabul edildiği için bazı günlerde tezgah açamamış, evine ekmek götürememiş. Son birkaç yıldır zabıtalar ile sorun yaşamadığını dile getiriyor, ama bilet satmak da kendisinin ve ailesinin hayatını devam ettirmekten fazlasını sunmamış ona. Milli Piyango İdaresi adına sattığı her bilet için yüzde 9 komisyon alan Yedekçioğlu, geçinmek için yeterli olmadığı sıklıkla tartışılan asgari ücrete ulaşabilmesi için her gün en az 520 liralık bilet satması gerek. Üstelik satamadığı biletlerin ise iadesi yapılamıyor.

Lavabosu yok, tuvaleti yok, soğuk havalarda onu sıcak tutacak tek şeyi üzerindeki kıyafetler. Ufak taburesi ve biletlerini yağmurdan koruyan şemsiyesi ile tüm hayatını orada yaşıyor. Memurlara da sitemi var, “Sıcak ofislerinde çayları, kahveleri var, lavaboları var. Mesai bitse de gitsek diye geçiriyorlar tüm zamanlarını” deyip gün içinde yaşadıklarını anlatıyor. Biraz özlemle “Okuyamadığım için bilet satıcısı oldum” diyor, tesellisi ise kimseden emir almıyor, kimseye hesap vermiyor oluşu.

55 yaşındaki Milli Piyango Bayisi Ali Yedekçioğlu, bugüne kadar sattığı biletlerden büyük ikramiye olarak talihlilerine 3 milyon, 600 bin, 500 bin ve 100 bin TL kazandırmış. Ancak kendisi yarın kaygısı ile yaşadığı için eline geçen parayı da rahatça harcayamıyor.

Yılbaşında daha fazla bilet satabilmek için dikkat çekmek amacıyla kendisine biletlerden bir kostüm oluşturmuş, bulvardan geçenlere bilet satıyor sabah akşam. Piyango biletlerinden oluşturduğu kıyafeti ile Milli Piyango Bayisi Ali Yedekçioğlu, kimilerine göre talih kuşu kılığında bir umut dağıtıcısı, kimilerine göre ise bilet satarak hayatını kazanan bir “Bilet Adam.”