Bu kez direnişin adı ODTÜ Ormanı
İllüstrasyon:Sedat Gever

Bu kez direnişin adı ODTÜ Ormanı

Ankara’daki Anadolu Bulvarı ile Mevlana Bulvarı bağlantı yolu projesi çerçevesinde 6 şeritli yol için ODTÜ ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Henüz yasal izni olmayan projeyle ilgili olarak ODTÜ’de çadır kurularak direniş başlatılacak.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Ankara’nın trafik yükünü hafifletmek amacıyla hazırlanan proje çerçevesinde yapılması planlanan 8 şeritli bağlantı yolu, Eskişehir Yolu ile Anadolu Bulvarı’nın birleştiği noktadan başlayarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisi içerinden geçecek ve Yüzüncü Yıl ile Çiğdem mahallelerinin bulunduğu alanda inşa edilmekte olan bir viyadükle Konya Yolu’na bağlanacak. Bu ise ODTÜ arazisi içinde bulunan ağaçların kesilmesi anlamına geliyor.

Proje protesto edilecek

Projeye karşı çıkan başta ODTÜ öğrencileri olmak üzere, vatandaşlar, STK’lar ve siyasiler bugün saat 11’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak projeyi ve ormanın katledilmesini protesto edecekler. Ardında ODTÜ arazisi içinde kesilmek için işaretlenen ağaçların bulunduğu yere çadırlar kurularak nöbete geçilecek.

Proje hukuk dışı

Yolun geçeceği ODTÜ ormanı birinci derece doğal SİT alanı olduğu için Koruma Kurulu’nun kararı olmadan başlayamaz. Ancak ODTÜ içerisinde kesilecek olan ağaçlar belirlenmiş ve projenin ODTÜ ormanı dışında kalan kısımlarında çalışmalar sürdürülüyor. Anadolu Bulvarı üzerindeki kavşakta köprü inşaatına başlandı ve Anadolu Bulvarı trafiğe kapatılarak trafik alternatif güzergaha yönlendirildi. ODTÜ arazisinden ve 100. Yıl ile Çiğdem mahallelerinden geçmesi planlanan yolun Konya Yolu bağlantısındaki viyadüğün ayakları da inşaa edildi. Projeye göre 8 şerit olacak bağlantı yolunun uzunluğu ise 4 km olacak.

Mahalleli tepkili

Yolun geçeceği 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinin sakinleri ise projeden rahatsız. Yol ile birlikte mahallenin ikiye bölüneceğini ve konut alanı olmaktan çıkacağını söyleyen mahalleli, Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin 939 sayılı kararına ilişkin itiraz dilekçelerini belediyeye verdi. İtirazlar henüz değerlendirilmeden Haziran ayında inşaat yapımına başlandı. Bunun üzerine vatandaşlar çevre korunumunu bir yurttaşlık ödevi sayan Anayasa’nın 56. maddesi uyarınca şantiyeyi temsili olarak mühürledi. Yapılan basın açıklamasında “Amaç trafiği rahatlatmak değil. Söz konusu yol güzergâhının daha inşaat aşamasından itibaren ranta açılacağını, kıyısında köşesinde AVM’lerin türeyeceğini, ODTÜ’nün yemyeşil doğasının talanına hız verileceğini biliyoruz” denildi.