İLEF Feminist Forum’a ev sahipliği yapıyor
Fotoğraf:Mert Gökhan Koç

İLEF Feminist Forum’a ev sahipliği yapıyor

Kaos GL’nin düzenlediği Uluslararası Feminist Forum ilk günü Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde gerçekleşti. Forum 11 Mart tarihinde düzenlenecek ikinci oturumun ardından son bulacak.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Kaos GL’nin düzenlediği Uluslararası Feminist Forum ilk günü Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde gerçekleşti. Forum 11 Mart tarihinde düzenlenecek ikinci oturumun ardından son bulacak.

Bu yıl altıncısı düzenlenen feminizm konulu toplantı İsveç, Fransa ve Lübnan’dan temsilcilerin katılımıyla uluslararası düzeye taşınmış oldu. Forum kapsamında “İslamofobi ile homofobi arasında özgürleşme ve sekülerizm”, “Arap coğrafyasında LGBT mücadeleleri” ve “Queer ve LGBT arasındaki tek fark alfabetik harfler değildir” başlıklı konuların yanı sıra Trans–Feminist atölye çerçevesinde tartışılmalar gerçekleştirildi.

Sabah saat 10.00’da ATK Sanatevi’nde başlayan etkinlikte ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı. İlk sözü alan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Yarar, 1980’lerde yeni sağ proje ile gelen muhafazakârlaşma farklılıklara uygun politikalar geliştirmeyi engellediğini söyledi. Yarar’ın ardından söz alan KAOS GL Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Simten Çoşar Muhafazakârlığın liberalizmle flörtünün söz konusu olduğunu ifade etti. Muhafazakârlık ve neo-liberalizmin kimlik siyaseti üzerinden işleyen ve mücadeleyi bölen bir yapısı olduğuna dikkat çeken Çoşar, “Hak temelli siyaset ise LGBT ve feminist hareketi besleyen bir siyasettir. Forumun LGBT ve feminist hareketin birlikteliği açısından önem taşıdığını düşünüyorum” dedi.

Forumun ilk oturumunda Fransa’da ki Eşcinsel Müslümanlar topluluğu adına konuşan Ludovic Zahed, İslam dini ve eşcinselliğin bir arda olabileceğini savundu. Zahed konuşmasında, “Bize dayatılan Müslüman ve LGBT bireylerden birisi olmamız gerektiği düşüncesinin yerine biz Fransa’da ki Eşcinsel Müslümanlar olarak iki durumu da içimizde barındırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

İkinci oturum da sunumunu gerçekleştiren Lübnanlı Dr. Samar Habib Arap coğrafyasındaki LGBT mücadelesinden bahsetti. Forumun İsveçli konuğu Gazeteci-Yazar Anna Maria Sörberg ise LGBT mücadelesinin sorunları üzerinde durdu.

Forum ikinci günü olan 11 Mart tarihinde de Yoldaş Forum, Lezbiyen Atölye ve Erkeklik Atölyesi gerçekleştirilecek.