İnek Duasına Rektörlük engeli
Gelenek üzerine imam kılığına girerek İnek Duası'nı okumak isteyen ancak engellenen öğrenci, İnek Yürüyüşü'nde Ziraat Fakültesinden getirilen Sarıkız adlı inek ile birlikte öğrencilere önderlik ediyor.
Fotoğraf:Mert S. KaplanLisans:CC BY-NC-SA 4.0

İnek Duasına Rektörlük engeli

Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı’nda siyasi eleştiriler üzerine kurulu olan İnek Duasının okunmasına izin verilmedi. Bayramın sahiplerinden Mülkiyeliler Birliği üyeleri kampüse alınmadı.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Eski adıyla Mülkiye olarak bilinen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (SBF) 80 yıllık geleneği olan İnek Bayramı, Rektörlüğün yasaklamalarına takıldı. Eleştiri kültürü üzerine kurulu olan İnek Bayramı’nın açılışında yapılan İnek Duasına izin verilmedi. Mülkiyeliler Birliği üyeleri ise “dışardan” oldukları gerekçesiyle kampüse alınmadı.

1859 yılında İstanbul’da meslek okulu olarak kurulan Mekteb-i Mülkiye’nin Atatürk’ün isteği ile Ankara’ya taşınmasının ardından kutlanmaya başlayan ve 1938’den beri gerçekleştirilen İnek Bayramı, günümüze kadar gelenek olarak geldi. Şenlik olmaktan çok eleştiri üzerine kurulan ve bu nedenle darbe dönemlerinde kesintiye uğrayan İnek Bayramı geleneği, geçen yıl Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yasaklanmasına rağmen korsan bir şekilde gerçekleştirilmişti. Bir önceki yıl bayramın vazgeçilmez parçası olan İnek Duasını okumakla görevli bayram imamı Mehmet Can Tan hakkında ise dini değerleri aşağılamaktan dava açılmıştı.

İnek Bayramı bu yıl da iktidarın ve Rektörlüğün baskısı altında gerçekleştirildi. Etkinliğin geleneksel açılış töreni ve İnek Duasının yapılmasına Rektörlük tarafından izin verilmezken, üniversite mezunları ile Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, eski genel başkanları, şube yöneticileri ve üyeleri, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün sözlü talimatı doğrultusunda “dışarıdan” olduğu iddiası ile kampüse alınmadı. İmam kılığına giren bir öğrencinin siyasal İslam eleştirisi ile fakülte ve öğrenciler adına özeleştiri yaptığı geleneksel İnek Duası ise, “dini değerlerle alay edildiği” gerekçesiyle hedef alınması nedeniyle “İnekname” adı altında farklı bir konuşma gerçekleştirildi. Tepki çeken bir diğer uygulama ise etkinliklerin ardından kampüsün boşaltılması kararı oldu. 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılan İnek Bayramı’nda akşam konserlerinin ardından kampüs 20.30’da boşaltıldı.

“İçini boşaltmayı arzuluyorlar”

Mülkiyeliler Birliği üyeleri ve fakültenin öğretim elemanları ise Rektörlüğün yasakçı ve engelleyici tutumuna yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamayı Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent okudu. “İki yıldır göstermiş olduğu tutumla Fakülte’nin birikimine değil, Rektörlüğün ve eleştiriden rahatsız olan kesimlerin beklentilerine göre hareket eden Fakülte yönetimi de, İnek Bayramı’nın içini boşaltmakta ve onu sıradan bir bahar şenliğine dönüştürmeyi arzulamaktadır” diyen Demirkent, yaşanan süreç ile ilgili bilgi verildi. Geleneksel İnek Duasının yasaklandığını ve fakültenin tarihi salonu Aziz Köklü Salonu’nun bayram etkinliklerine kapatıldığını söyleyen Demirkent, “İnek Bayramı’nın tarihine ve değerlerimize yakışır biçimde kutlanabilmesi için Dekanlık ile görüşmek üzere fakültemize gittiğimde, Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı’nın fakülteye girişinin Rektörlüğün sözlü talimatıyla yasaklandığı, ısrarcı olunması halinde gözaltı işleminin yapılacağı ifade edilmiştir” ifadelerini kullandı. Demirkent, bayramın ilk gününde ise Rektörlüğü’nün sözlü talimatı ile “dışarıdan” oldukları gerekçesiyle kampüse alınmadıklarını dile getirdi.

“Mülkiye her yerdedir”

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Şüphesiz ki bu yasakçı ve keyfi uygulama, SBF’ye yönelen geniş çaplı tasfiyenin bir uzantısıdır. Bu tasfiyeyle; mezunları, öğrencileri ve hocaları ile bir bütün olan Mülkiye camiası hedef alınmaktadır. Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu olarak, gerek Ankara Üniversitesi gerekse SBF yönetimine bir gerçeği hatırlatmak isteriz: 160 yıllık tarihiyle Mülkiye, bu zor dönemde de birlikte yürüyebilme kabiliyetine, geleneğini ve değerlerini yaşatma kararlılığına sahiptir. 80 yıllık geleneğimizin tüm mizahıyla düşünsek dahi aklımıza gelmeyecek bu trajikomedi bittiğinde tarih, sizleri karşımıza çıkardığınız bariyerlerle, bizleri de o bariyerleri aşan birlikteliğimizle hatırlayacaktır. Çünkü Mülkiye, dört duvar arasına sıkıştırılamayacak kadar büyüktür. Unutmayın ki Mülkiye her yerdedir.”

“Üniversite işgal altında”

SBF öğretim elemanları adına yapılan açıklamayı ise öğretim üyesi Prof. Dr. Melek Fırat okudu. “Üniversiteler resmen açık, fiilen kapatılmıştır” ifadesi ile başlayan açıklamada Fırat, İnek Bayramı’nın son üç yıldır yavaş yavaş tahrip edildiğini söyledi. Bu yıl ise kampüste şenliği kutlamaya çalışan öğrenciden daha resmi ve sivil polisin olduğunu ve öğrencilerin her hareketinin kayıt altına alındığını söyleyerek, “Apaçık üniversite işgal ve kuşatma altındadır. Ancak bunun başlıca sorumlularından biri de biz üniversite öğretim elemanlarıyız. Üniversite, öğrencilerin, öğretim elemanlarının, mezunlarının, ailelerinin ve arkadaşlarının, dostlarının ortak yurdudur. Sahibinin sesi rektörlerin, dekanların, cübbeleri düğmeli hocaların değil. Özel güvenlik şeflerinin, sivil polislerin değil. Biz, SBF öğretim elemanları olarak, biliyor ve kabul ediyoruz ki üniversite eleştirinin yurdudur, zamana uymanın değil. Rüzgara karşı yürümenin yurdudur, rüzgarın önüsıra-peşisıra değil” dedi. KHK’ler ile ihraç edilen barış imzacısı akademisyenlere de selam gönderilen açıklamada Fırat, son olarak “Öyleyse, bayramın bayram olmaktan çıkarıp yerine bayram taklitlerinin geçirildiği bir performansın suç ortağı olmayı reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

3 Mayıs Perşembe günü başlayan bayram kutlamaları bölüm fermanlarının okunmasının ardından Kurtalan Ekspres konseri ve düzenlenen fasıl ile devam etti. Bayramın ikinci gününde ise bölüm fermanların tamamlanmasının ardından Bahadır Tatlıöz konseri gerçekleştirildi.