Mülkiye’de ‘İnek Bayramı’ coşkusu
Mülkiye'nin geleneksel İnek Bayramı'nda yapılan İnek Yürüyüşü'nün en önünde yer alan hoca ve Ziraat Fakültesi'nden getirilen Sarıkız adlı inek.
Fotoğraf:Mert S. KaplanLisans:CC BY-NC-SA 4.0

Mülkiye’de ‘İnek Bayramı’ coşkusu

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde geleneksek İnek Bayramı kutlandı. İnek Duası ve fermanlarda politik göndermeler vardı.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Eski adıyla Mekteb-i Mülkiye, yeni adıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri ve mezunları geleneksel İnek Bayramı’nı kutlamak için bir araya geldi. İktidar ilişkileri ve dini kontrol mekanizmalarının eleştirildiği bayramda Mülkiye öğrencileri asosyal ‘inek’ olmadıklarını gösterdi. Siyasi eleştirilerin yanı sıra fakülte sorunlarının da eğlenceli bir üslupla dile getirildiği kutlamalara hoşgörü hakimdi.

Kutlamalar imam kılığına giren bir öğrenci tarafından okunan İnek Duası ile başladı. Duada gündemdeki politik söylemler yine gündemdeki mizahi dille eleştirildi. İmam, sanatçı Fazıl Say’a Twitter’da Ömer Hayyam’ın rubaisini paylaştığı için açılan davadan barış sürecine, THY’nin kırmızı ruj yasağından polisin biber gazı kullanımına kadar birçok konuya değindi.

İnek Bayramı’nda sansür ve şiddet eleştirisi

İnek Duası’nda ve fakülte bölümlerinin ‘ferman’larında şiddet eleştirisine sık sık yer verilirken medyanın yalan yanlış haberleri ve hedef göstermesi de eleştirildi. AÇAUM’un hakemli dergisine sansür uygulanmasına da değinen İmam, Mülkiye geleneğini anlamayanlara beddua ederken dahi “hocalarına yaranmak için özgürlükçü geçinenlerin kitapları, tezleri sansüre uğramasın” dedi.

Dekan: Gazlardan sinekler korkar, inekler değil

İnek duasının öncesinde konuşma yapan fakülte dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, 1 Mayıs’ta polisin biber gazı kullanmasını eleştirdi. “Milli gazımız” diyerek Başbakan Erdoğan’ın “milli içkimiz ayrandır” sözüne gönderme yapan Karatepe, “gazlardan sinekler korkar, inekler değil” dedi. “Başbakan Yalçın” sloganları ile alkışlanan dekan, kütüphanenin yetersizliği ve fakültede tiyatro sahnesinin bulunmaması gibi konularda eleştirilmekten kurtulamadı.

Konuşmalar ve duanın ardından İnek Yürüyüşü’ne geçildi. Kortejin en önünde ‘İmam’ ve Ziraat Fakültesi’nden getirilen Sarıkız adlı inek vardı. Fakültenin hazırlık sınıfı öğrencileri de “Buzağılar” pankartı altında kutlamalara katıldı. Cemal Gürsel Caddesindeki temsili yürüyüşün ardından kutlamalar bölüm fermanları ile devam etti. 9-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen bayramda yastık savaşı ile stres atan Mülkiye öğrencileri Nev, Hakan Küçükçınar, Kibele ve Gayda İstanbul konserleri ile de eğlendi.