Ulaştırma Bakanlığı: Wikipedia yasağı ölçülü ve orantılı

Ulaştırma Bakanlığı: Wikipedia yasağı ölçülü ve orantılı

Ulaştırma Bakanlığı, Wikipedia yasağına neden olan iki maddeye erişimi engellemek için tüm sitenin engellenmesinin ölçülü ve orantılı olduğunu savundu.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Yaklaşık 8 aydır Türkiye’den erişime kapalı bulunan ansiklopedi sitesi Wikipedia hakkındaki soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak engellenme gerekçesi olarak sunulan iki başlık için tüm sitenin engellenmesinin ölçülü ve orantılı olduğunu savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun dünyanın en büyük sanal ansiklopedisi Wikipedia’ya erişim engeli getirilmesi ile ilgili verdiği soru önergesine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan yanıt geldi. Cevapta erişim engeline gerekçe olarak gösterilen içeriklerin tek başına engellenmesinin teknik imkansızlıklar nedeniyle yapılamaması üzerine tüm sitenin engellendiği belirtildi. Aynı açıklamada, tek bir madde için tüm siteye erişim engeli getirilmesi kararında ise ölçülülük ve orantılılık ilkelerinin göz önünde bulundurulduğu dile getirildi.

“İnternet sitelerine ve sosyal medyaya getirilen erişim yasaklarının vatandaşların iletişim ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kısıtlamaktan başka ne yararı vardır?” diye soran Tanrıkulu’na verilen yanıtta, “Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içerisinde göstermeye çalışan, milli güvenliğe aykırı ve kamu düzenini ihlal edici nitelikteki içeriklerle ilgili olarak, 5651 sayılı yasanın 8/A maddesi kapsamında, Wikipedia tarafından içeriklerin çıkarılmaması ve teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenememesi nedeniyle ‘https://www.wikipedia.org’ internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi dair verilen karar Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2017/2956 Değişik İş sayılı Kararı ile onaylanmıştır” denildi.

Cevap metninde ayrıca, “Erişime engelleme işlemi tesis edilirken Anayasa’nın haberleşme hürriyeti ile ilgili 22’nci maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinin ikinci fıkrası ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 19’uncu maddesinde öngörülen sebepler kapsamında ‘ölçülülük’ ve ‘orantılılık’ ilkesi gözetilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Gerekçe Türkiye’yi terör destekçisi göstermesi

“Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi” ve “Devlet destekli terörizm” başlıklı maddelerde “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması” gerekçesiyle Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde erişime engellenmişti. BTK’nin açıklamasında Wikipedi’den beklenen talepler arasında Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içeriklerin ‘düzenlenmesine’ izin verilmesi ifadesi de yer almıştı. Wikipedia’nın kurucularından Jimmy Wales ise karara tepki göstererek, “Bilgiye erişim temel insan hakkıdır. Türkiye halkının bu hakkını savunma mücadelesinde hep yanında olacağım” demişti.

Gönüllü yazarlar tarafından oluşturulan ve kâr amacı gütmeyen Wikipedi projesinin doğrulanabilirlik politikası gereğince içeriklerin bilimsel makale, resmi açıklama ve güvenilir haber sitelerinin içerikleri referans gösterilerek oluşturuluyor.

Wikipedia için Türkiye’de daha önce de engelleme kararları verilmiş ancak bu engellemeler konu başlıkları ile sınırlı olmuştu. Wikipedia’nın 2015 yılından itibaren ziyaretçi ile sunucu arasındaki veri iletişimini güvenli hale getiren ve üçüncü taraflarca izlenmesini engelleyen SSL sertifikası kullanmaya başlamasının ardından sitede yer alan sayfaların diğer sayfalardan bağımsız olarak erişime engellenmesi mümkün olmuyor.