Darp edilen akademisyenler suçsuz bulundu

Darp edilen akademisyenler suçsuz bulundu

12 Eylül rejiminden sonra ilk kez üniversite kampüsünde darp edilerek gözaltına alınan Ankara Üniversitesi akademisyenleri, haklarında açılan kamu davasından da beraat etti.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


IŞİD’in 2014 yılında Suriye’nin Kobani kentini ablukaya almasıyla ilgili eylemler sırasında Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne giren polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınan akademisyenler, haklarında açılan ikinci davadan da beraat etti. Aralarında KHK ile üniversiteden ihraç edilen KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in de yer aldığı 5 akademisyen, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘mala zarar verme’ suçlamaları ile haklarında açılan kamu davasında suçsuz bulundu. 12 Eylül rejiminden sonra ilk kez üniversite kampüsünde darp edilerek gözaltına alınan akademisyenler, yaralama suçu ile açılan ayrı bir davadan da beraat etmişti.

9 Ekim 2014’te IŞİD’in ablukası altındaki Kobani’ye destek amacıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde eylem düzenlendi. Polisin kampüs önünde oturma eylemine başlayan öğrencileri plastik mermi ve TOMA ile dağıtmasından yaklaşık 40 dakika sonra üniversite rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in daveti üzerine kampüse çevik kuvvet ekipleri girdi. Kampüs içindeki öğrencilerin polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmaya başlamasının ardından akademisyenler olayları yatıştırmak amacıyla polis ile görüşmek istedi. Ancak çevik kuvvet ekipleri 5 öğretim üyesini de darp ederek gözaltına aldı.

12 Eylül’den sonra ilk kez üniversite binasından akademisyen gözaltına alındığı yorumları yapılan olaylarla ilgili 5’i akademisyen olan 23 kişi hakkında ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’ ve ‘mala zarar verme ‘suçlamaları ile 2015 yılında Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ancak akademisyenlerin kamu çalışanı olması nedeniyle soruşturma izninin alınması için 5 akademisyenin dosyası ayrılarak 2017 yılında ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘mala zarar verme’ suçlaması ile yeniden dava açıldı. Sanık avukatlarının dava dosyasında akademisyenlerin suç işlediklerine dair herhangi bir delil bulunmadığı gerekçesi ile derhal beraat verilmesini talep ettiği davada Kamu Denetçiliği Kurumu’nun cezalandırmaya gerek olmadığı şeklindeki tavsiye kararı da yer aldı. Toplamda 3 yıl süren yargılamanın ardından dün görülen duruşmada yargıç, akademisyenler hakkında beraat kararı verdi.

Akademisyenler, söz konusu olaylar sırasında başına isabet eden taş ile hafif şekilde yaralanan ve o dönem AÜ İletişim Fakültesi öğrencisi S.Y.’nin 23 sanık hakkında açtığı davada da beraat etmişti. Akademisyenlerin dosyalarının ayrıldığı ve 18 sanığın yer aldığı ana davadaki yargılama ise 14 Ocak 2019 günü yapılacak 11’inci duruşma ile devam edecek.