Türkiye ötegezegen için isim arıyor

Türkiye ötegezegen için isim arıyor

Gökcisimlerine resmi isimlerini vermeye yetkili olan Uluslararası Astronomi Birliğinin 100’üncü yılı nedeniyle başlatılan ötegezegen isimlendirme kampanyasında Türkiye için de bir ötegezegenenin isimlendirilmesi istendi.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) 100’üncü yılı nedeniyle dünya genelinde başlatılan ötegezegen isimlendirme kampanyasında Türkiye için de bir ötegezegenenin isimlendirilmesi istendi. Dünya genelinde 70 ülke, farklı gezegenleri isimlendirecek. Türkiye ise katalog ismi WASP-52 olan yıldıza ve onun ötegezegeni için isim belirleyecek. Ötegezegene verilecek isim için astronomi alanında çalışanlar ile ilkokul ve lise öğrencileri öneride bulunacak.

Gökcisimlerine resmi isimlerini vermeye yetkili kurum olan IAU’nun 100’üncü kuruluş yılı kutlamaları kapsamında dünya genelinde bir ötegezegen isimlendirme kampanyası başlatıldı. Kampanya her ülkeye isim verilecek bir yıldız ve bu yıldızın yörüngesinde dolanan bir ötegezegen sunuyor. Ülkeler bu gökcisimlerine özel isimler verebilecek. 70’den fazla ülkenin katıldığı bu kampanyada ülkeler kendi kamuoyu yoklamaları ile bu isimleri belirleyecek. Gezegen isimlendirme kampanyası ile insanlığın evrendeki yeri ve dünyanın olası başka uygarlıklar tarafından nasıl anlaşılabileceği hakkında farkındalık yaratmak ve tüm dünyaya aynı gökyüzü altında yaşanıldığını hatırlatmak amaçlanıyor.

İlki 2015 yılında yapılan “Ötegezegen İsimlendirme” kampanyasında 19 ötegezegen isimlendirilmişti. İkinci kez gerçekleştirilen kampanyada her ülke için ülkelerin coğrafi konumları dikkate alınarak özel bir ötegezegen belirlendi. Ulusal kampanyalar Haziran ve Ekim 2019 tarihleri arasında yürütülecek ve belirlenen isimler IAU100 NameExoWorlds Yürütme Komitesine iletilecek. IAU’daki değerlendirmelerin ardından onaylanan isimler Aralık 2019‘da tüm dünya kamuoyuna duyurulacak.

Öğrenciler isim önerebilecek

Türkiye’de ise kampanyayı Türk Astronomi Derneği (TAD) yürütecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve lise dengi okullar, üniversitelerin astronomi ve uzay bilimleri ile ilgili bölümleri, gözlemevleri, planetaryumlar, bilim merkezleri ve müzeleri ile TAD üyeleri isim ötegezegen için isim önerisinde bulunabilecek.

Türkiye katalog ismi WASP-52 olan, yüzey sıcaklığı güneşinkinden yüzde 10, yarıçapı ise yüzde 20 daha az olan yıldıza ve yörüngesinde dolanan WASP-52b olarak bilinen gezegenine isim verecek. WASP-52’nin gezegeni 2011 yılında geçiş gözlemleri ile keşfedilmiş, kütlesi Jüpiter’in yaklaşık yarısı, yeryüzünün ise 146 katı olan bir gezegen. WASP-52 yıldızı ve ötegezegeni dünyaya 457 ışık yılı uzaklıkta. Sıcak bir gaz devi olan gezegenin yaşam barındırma olasılığı ise bulunmuyor. Pegasus Takımyıldızı’nda bulunan WASP-52 yıldızı ilkbahardan sonbahara kadar Türkiye’den de gözlenebiliyor.