24 Haziran’da seçmen emanet oy kullandı

24 Haziran’da seçmen emanet oy kullandı

Ipsos’un sandık sonrası araştırmasına göre, 24 Haziran seçimlerinde 2,5 milyon seçmen hangi partiye oy vereceğine sandık başında karar verirken yaklaşık 6 milyon seçmen ise emanet oy kullandı.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


Araştırma şirketi Ipsos, 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili sandık sonrası araştırması gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçları, yaklaşık olarak 2,5 milyon seçmenin hangi partiye oy vereceğine sandık başında karar verdiğini ve seçmenlerin yüzde 12’sini oluşturan yaklaşık 6 milyon seçmenin gerçek tercihini sandığa yansıtmayarak emanet oy kullandığını ortaya koydu.

Araştırma verilerine göre, AK Parti seçmenlerinin yüzde 71’i AK Parti’ye Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediği için oy verdiği söylerken Erdoğan’ın seçmenlerinin yüzde 83’ü seçim kampanya döneminin adil bir şekilde geçtiğini, diğer Cumhurbaşkanı adaylarının seçmenleri ise büyük orada kampanya sürecinin adil yürütülmediğini savunuyor. Araştırma bulguları arasında yer alan bir diğer dikkat çekici veriye göre ise, düşük eğitimli seçmenlerin yüzde 60’lık kısmı Erdoğan’ı desteklerken yükseköğretim mezunu seçmen kitlesinin en çok destek verdiği aday Muharrem İnce şeklinde.

Araştırma şirketi Ipsos, seçimlere dair gerçekleştirdiği sandık sonrası araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Seçmen profilini tespit etmek, seçmenlerin karar verme süreçlerini anlamak ve oy geçişlerini tespit etmek gibi amaçlarla gerçekleştirilen araştırma ilginç verileri ortaya koydu.

Araştırma verilerine göre seçmenlerin yüzde 5’ini oluşturan yaklaşık olarak 2,5 milyon seçmen, hangi partiye oy vereceğine sandık başında karar verdi. Seçmenlerin yüzde 75’i oyunu erken seçim kararının alınmasından önce aldığı karara göre kullanırken yüzde 19’u ise propaganda döneminde parti tercihinde bulundu. Partilere göre bakıldığında yüzde 84’lük oran ile AK Parti seçmenleri kararını erken seçim kararından önce veren en büyük seçmen kitlesini oluştururken sandık başında hangi partiye oy vereceğine karar verenlerin parti düzeyinde en geniş seçmen kitlesini ise yüzde 7’lik oran ile CHP’nin seçmenleri oluşturdu.

Araştırmada yer alan partiler arası oy tercihlerindeki değişime göre 1 Kasım 2015 seçiminde AK Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 9’u 24 Haziran’da MHP’ye oy verdi. MHP, oylarının yüzde 50’sini aynı seçmen kitlesinden alırken yüzde 28’ini de İYİ Parti’ye kaptırdı. CHP de oylarının yüzde 13’lük kısmını yeni kurulan İYİ Parti’ye kaptırırken Meral Akşener’in liderliğini yürüttüğü İYİ Parti ise, kendi oylarını MHP oylarının yüzde 30’u, CHP oylarının yüzde 29’u ve AK Parti oylarının yüzde 21’ini alarak oluşturdu. HDP seçmenlerinin yüzde 87’si oy tercihini değiştirmedi, yüzde 8’i ise oy tercihini AK Parti’den yana kullandı.

AK Parti'nin oyu Erdoğan’dan

Araştırmada dikkat çeken bir diğer başlık ise oy tercihinde en etkili olan unsura yönelik sonuçlar oldu. “Oy tercihlerinizde en etkili olan unsur partinin kendisi mi, lideri mi, politikaları mı?” sorusuna yanıt veren AK Parti seçmenlerinin yüzde 71’i Erdoğan’ı işaret etti. CHP ve HDP oylarının büyük kısmını parti politikaları sayesinde elde ederken MHP seçmenlerinin yüzde 37’si oyunu partinin kendisine verdi. İYİ Parti ise oylarının yüzde 87’sini başa baş oranda olan parti lideri ve parti politikaları başlıkları ile elde etti.

Araştırmanın emanet oylar ile ilgili kısmı ise seçmenlerin yüzde 12’sini oluşturan yaklaşık 6 milyon seçmenin gerçek tercihini sandığa yansıtmadığını ortaya koydu. Partilerin emanet oy oranları sıralamasında yüzde 30’unu emanet oy ile İYİ Parti ilk sırada yer alırken HDP yüzde 20’lik emanet oy oranı ile ikinci sırada yer aldı. HDP’yi yüzde 17 ile MHP ve yüzde 12 ile CHP takip etti. AK Parti seçmenlerinin yüzde 95’i ise oylarının asıl oy olduğunu ifade etti.

Araştırmanın en dikkat çekici verilerinden biri seçmenlerin eğitim düzeylerine göre oy tercihleri kısmı oldu. Buna göre ilkokul mezunu veya daha düşük eğitimli seçmenlerin yüzde 60’lık kısmı Erdoğan’ı desteklerken İnce yükseköğretim mezunu seçmen kitlesinin yarısının oyunu aldı. Seçmenlerin çalışma durumlarına göre oy tercihleri kısmında ise işsiz seçmenlerden aldığı oy oranı çalışan seçmenden fazla olan tek aday Selahattin Demirtaş, tek parti ise HDP oldu.

Erdoğan’ın seçmenlerinin yüzde 83’ü seçim kampanya döneminin adil bir şekilde geçtiğini söylerken İnce’nin seçmenlerinin yüzde 76’ısı, Demirtaş’ın seçmenlerinin yüzde 75’i, Akşener’in seçmenlerinin de yüzde 69’u kampanya sürecinin adil yürütülmediğini söyledi.

Araştırma sonuçları ayrıca Türkiye’deki seçmenlerin 40’ının hükümetin ilk gündem maddesinin ekonomi olması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.