Pardus’un yeni sürümü GNOME ile birlikte gelecek

Pardus’un yeni sürümü GNOME ile birlikte gelecek

Geliştirici ekibinde yaşanan ayrılık sonrasında yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılan GNU/Linux çekirdeğine sahip yerli işletim sistemi dağıtımı Pardus’un yeni sürümünde ön tanımlı masaüstü ortamı olarak GNOME’nin tercih edileceği öğrenildi. Pardus tarafından resmi bir duyuru yapılmamış olmasına rağmen geliştirici ekip Pardus’un 2021’de yayımlanacak sürümü için GNOME üzerinde çalışmaya başladı. Tamamen Türkçeye çevrilen GNOME’nin kamuda başlatılan Pardus göçünün kalıcı olabilmesi için önemli olacağı düşünülüyor.

Kategori:Haber

Yayımlanma:


TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirilen Pardus işletim sistemi ekibinin Pardus’un yeni sürümünde ön tanımlı masaüstü ortamı olarak GNOME kullanmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. Pardus’un 2021’de yayımlanacak 21.0 sürümü ile ön tanımlı olarak gelen XFCE masaüstü ortamının GNOME ile değiştirilmesi bekleniyor.

GNU/Linux çekirdeğine sahip Debian temelli ve açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Pardus’un masaüstü ortamı olarak GNOME‘ye geçmeye hazırlandığı öğrenildi. Henüz kamuoyuna duyurulmayan değişiklik için Pardus ekibi ise kolları sıvamış durumda.

5 yıllık bir aradan sonra 2017 yılında yeniden geliştirilmeye başlanan Pardus’un 17.0 numaralı sürümü ile ön tanımlı masaüstü ortamı olarak düşük kaynak kullanımı sayesinde hızlı çalışabilen XFCE tercih edilmişti. 3 Temmuz’da yayımlanması beklenen 19.0 numaralı ana sürümü ile kullanıcı etkileşimini artırmak için tasarlanmış olan masaüstü ortamı Deepin’in (DDE) desteğine son verilmesi planlanırken Pardus’a geçişi kolaylaştırması beklenen Deepin’in de bu beklentiyi karşılayamadığı görünüyor.

Pardus’un yayımladığı Sürüm Yönetim Takvimi’ne göre, 3 Temmuz 2021 tarihinde kullanıcılarla buluşacak olan Pardus 21.0 için ise hem ön tanımlı masaüstü ortamı, hem de destek verilecek masaüstü ortamları belirlenmemiş durumda. Resmi olarak duyurulmasa da bu sürüm için Pardus ekibi, GNOME üzerinde çalışmaya başladı. Kullanıcılar için sezgisel ve çekici bir masaüstü ortamı sağlayan GNOME’nin tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden birinin yazılımın GNOME Türkiye ekibi tarafından yüzde 100 oranında Türkçeye çevrilmesi olarak yorumlanıyor. Özellikle devlet dairelerinde başlatılan Pardus göçü nedeniyle işletim sistemi ile yeni tanışan kullanıcıların tamamen yerelleştirilmiş bir masaüstü ortamı ile karşılanması göçün kalıcılığı açısından önem taşıyor.

Pardus nedir?

2003 yılında temelleri atılan yerli işletim sistemi Pardus, TÜBİTAK-UEKAE tarafından özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan açık kaynak bir işletim sistemi olarak geliştirilmeye başlanmıştı. Sloganı “özgürlük için” olan Pardus projesine özgür olmayan bir yazılımın kullanılması isteği üzerine geliştirici ekip içinde ayrılık yaşanmış ve 2010 yılında özgür bir yazılım olan Pardus’un içinde özgür olmayan bir yazılımın kullanılmaması gerektiğini savunan önemli geliştiriciler projeden ayrılmıştı. Bunun üzerine herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilen Pardus, 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçirilmişti. Adını Anadolu parsından alan Pardus, Fatih Projesi ile öğrencilere dağıtılan tabletlerde kullanılırken ABD ile yaşanan siyasi gerilim sonrasında bazı kamu kurumları da kurum bilgisayarlarında Pardus’a göç etmişti.